Kuchnia meksykańska
Meksyk to kulinarny raj na ziemi. Nie bez powodu kuchnia meksykańska nazywana jest jedną z najlepszych na świecie i w 2010 została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Wszystko jest pyszne, świeże, kolorowe i aromatyczne. Miejskie targi przepełnione są egzotycznymi owocami, warzywami, a restauracje pachną cudownym jedzeniem.
Meksykanie gotują z pasją, ale używają najprostszych składników. Warto również wspomnieć, że kuchnia i sposób przyrządzania danych potraw różni się w zależności od regionu, a najlepsze dania regionalne najlepiej próbować, no cóż… w danym regionie.
Charakterystyczne smaki
Kuchnia meksykańska to przede wszystkim limonka, która dodawana jest do wszystkiego. Możecie nie dostać sztućców, ale łódeczkę zielonej cytrynki macie jak w banku. Na stole króluje również chili, tabasco i ostra salsa pomidorowa.
Podstawą kuchni meksykańskiej jest również charakterystyczna kolendra dodawana do mięs, kanapek i bulionów, fasola w każdej postaci oraz awokado podane w formie guacamole, sałatki lub dodatku. Kurczaka i wieprzowinę najczęściej marynuje się w fajicie,
czyli w przyprawie złożonej z mieszanki mąki kukurydzianej, kuminu, chili w proszku, czosnku, cukru, pieprzu i słodkiej papryki.
Każdemu daniu towarzyszą również małe placuszki tortilli oraz prosta sałatka. Ważnym składnikiem jest również kukurydza, tłusta śmietana, majonez i ketchup.
Tacos
Tacos to najpopularniejsze danie w kuchni meksykańskiej, składające się z malutkiej tortilli z mąki kukurydzanej oraz masy dodatków do wyboru: z kurczakiem, serem, fasolą, kiełbasą chorizo, podrobami, mieloną wieprzowiną lub wegetariańskie.
Całość skrapia się oczywiście limonką i zalewa aromatycznym guacamole lub salsą pomidorową. Istnieje tak duża ilość wariacji na temat tacos, że nigdy się nie nudzą.
Tortas
Tortas to odpowiednik naszej kanapki. W gigantycznej bułce znajdziemy mix mięs, sałaty, pomidorów, awokado i majonezu, a przy niewielkiej dopłacie również stopiony, ciągnący się ser. Palce lizać!
Queso de Oaxaca
W smaku ser ten może przypominać naszego oscypka.Jest półtwardy, biały, a strukturę ma nieco podobną do Mozzarelli. Z tego też względu w Meksyku używa się go zazwyczaj do zapiekania.
Quesadilla
Pyszna tortilla z masy kukurydzianej z dużą ilością roztopionego sera. Ogrzewa się ją w comalu, tradycyjnym meksykanskim naczyniu, na małym ogniu. By przełamać dość mdły smak, restauracje podają quesadillię na przykład z kiełbasami chorizo, papryką jalapeno, a czasem i na słodko.
Na północy Meksyku używa się tortilli z pszenicy.
Burrito
Czym byłby Meksyk bez burrito? Ta pyszność składa się z pszennej tortilli, która jest zawinięta wokół farszu. W Meksyku jedynym wypełnieniem jest zazwyczaj fasola, meksykański ryż lub mięso.
Tortilla zwykle jest lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu jej zmiękczenia i uelastycznienia.
Churros
Nie można nie wspomnieć o przepysznych churrosach polanych skondensowanym mlekiem i czekoladą lub posypanych cukrem pudrem. Mają sporo kalorii, ale dla nich warto na chwilę odpuścić dietę. Mniam!
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL